Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 15:02 - Ще ти подаря Луната
Автор: miaa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6082 Коментари: 38 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ще грабна в шепите   Луната..

Красива  и  самотна..

 Благословена в  две души..

Ще й се усмихна  и гальовно,

ще   прошепна  твоето име..

А върху синевата чиста, ще напиша

Любовта   , пречистена и свята,

И

въздухът ще я разпръстне по света

за да  изпълни  тъжните сърца с надежда...

Прекланям СЕ  пред  съдбата,която ни събра

Безмълвна в игрите, в забавата неустоима,

Открихме се в  хаоса от чувства,  един до друг

Така както само мъдрите го знаят...

Ако пожелаеш , ще бъда част от пътя споделен.

Магия,  прокрадваща  светлината в мрака..

Поискай я,  от цялата вселена..

А аз ще ти я дам от сърце..

 

 






Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Красиво....
24.05.2010 15:12
....ще грабна в шепите Луната...
Красива и самотна...
Поздравления ,Миа !
цитирай
2. miaa - Благодаря ти, Стела:)Красивата ...
24.05.2010 15:17
Благодаря ти,Стела:)Красивата Луна,загадъчна в мрака:)
цитирай
3. nanita73 - Чувствено...
24.05.2010 15:30
Потопих се в твоята магия
за Луната ти завидях, що освети те в в мрака
магията видях и грабнах я, но я изпуснах
твоя беше пречистена и свята...

Поздрави!
цитирай
4. miaa - Благодаря ти, Nanita73!
24.05.2010 15:35
Луната символ на промяна,
ту красива в небесната дъга
ту самотна в нощта,
но очакваща с трепет любовта:)))
цитирай
5. monaliza121 - Открихме се в хаоса от чувства...
24.05.2010 15:36
Дали случайно е това
или повеля на съдба...
цитирай
6. miaa - Благодаря ти Мона Лиза!
24.05.2010 15:39
Понякога всичко трябва да се обърне с "главата надолу", за да изкрастализира хубавото, недокоснатото от съдбата!
цитирай
7. yuliya2006 - «Славянобългарска история Св. ...
24.05.2010 16:50
«Славянобългарска история Св. Паисий Хилендарски (1722 - ок. 1773)»






Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl
цитирай
8. miaa - Благодаря ти, Джул! Светъл празник ...
24.05.2010 16:52
Благодаря ти, Джул! Светъл празник и за теб!
цитирай
9. анонимен - КОНСТИТУЦИЯ
24.05.2010 17:22
Чл.32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
цитирай
10. miaa - Благодаря ти, за информацията:)))
24.05.2010 17:28
Обичам интелигентни , културни и самоуважаващи се Анонимни:)
цитирай
11. amenda - Вълшебно е. . . Благодаря ти, усм...
24.05.2010 17:40
Вълшебно е...
Благодаря ти, усмивки :-))
цитирай
12. miaa - Аз ти благодаря, Amenda! Приятна ...
24.05.2010 18:07
Аз ти благодаря,Amenda! Приятна вечер:)
цитирай
13. анонимен - бейби,
24.05.2010 18:31
абе така и не понял коя беше тая мацка с "поздравите"?
нали не е Нката Кума?
цитирай
14. анонимен - да не е
24.05.2010 18:40
Лопесунде?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
15. анонимен - да не е
24.05.2010 18:43
coño simple?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
16. miaa - Г-н Анонимен13, 14 и 15 поздравявам ...
24.05.2010 19:03
Г-н Анонимен13, 14 и 15 поздравявам и теб със светлия празник днес:)
Бъди благословен:)
цитирай
17. mops - Слаба работа
24.05.2010 19:17
Не те бива!
цитирай
18. iliada - Честит светъл празник ,Миа!:)
24.05.2010 19:23
Мога да чета

А, Б, В - шепти букварят - той със мене разговаря
и ме води по света - вече мога да чета!
А е азбуката свят - дар от Солунските братя.
Б - България! Във нея весел и щастлив живея.
В е връх във планината, който среща пръв зората.
Г е гълъбчето бяло, в мирен изгрев полетяло.
Д - другарче, без което нямам радост във сърцето.
Е - елхичка в светъл час и край нея Дядо Мраз.
Ж - жита узрели, златни сред полята благодатни.
З - със знания и книга надалече се достига.
И - игри, игри любими в летен зной и снежни зими.
К е клас задружен, дето сбира знания детето.
Л е люлякът в Балкана на Игликина поляна.
М е мама! Майко мила, моя обич и закрила!
Н - народът ни любим е, дал ни българското име.
О е обичта голяма и към татко, и към мама.
П е песента изпята в похода през планината.
Р пък радостта разгаря, че изучихме букваря.
С е свобода мечтана, от борците завещана.
Т - трицветното ни знаме, дето със любов огря ме.
У - училище! Оттука блика изворът наука.
Ф е фар, пронизал мрака, пръв приятел на моряка.
Х - хорце игриво зная, гайда свири - аз играя!
Ц - цветя цъфтят в градина, както нашата родина.
Ч - часовникът тик-така - бързай, ще изпуснеш влака!
Ш - без шал и без качулка ставаш ледена шушулка.
Щ - щом щъркелът затрака, идва пролетта, не чака.
Ъ е ъгъл в мойта стая, дето уча и играя.
Ю - през юли е добре да отидеш на море.
Я е ярък небосвод, ясен път за цял народ!
цитирай
19. miaa - Няма проблем, Mors! Аз го зная:) ...
24.05.2010 19:29
Няма проблем, Mors! Аз го зная:) Идеята е човек да излива емоциите си:)
Хубав празник и за теб!
цитирай
20. razkazvachka - Честит празник, Миаа!
24.05.2010 19:35
Току-що прочетох за склонността на древните българи да мерят годината с лунния календар - а също и да вярват в живата сила, която може да се споделя - а ти го правиш - напевно и красиво - това е магия, не е задължително да е според нечии стандарти за сричкоплетство - а магията в текст е силна...
цитирай
21. zalezat - ...открихме се в хаоса.. .
24.05.2010 19:53
Ако пожелаеш ще бъда част от пътя споделен...възхищавам ти се miaa...за всеки стих, разкриващ душата ти наситена с любов...целувки...
цитирай
22. miaa - Благодаря ти:)
24.05.2010 19:54
Скъпо Приказно момиче,ти винаги ми даваш едно приятелско рамо:)
Всеки човек има право на своето мнение.А за мен то е много ценно.
Човек трябва да е стъпил здраво на земята, колкото и да е болезнено да е понякога.
И реално да преценява хората, събитията , ситуациите и пр.
Това ще му помогне за правилния ориентир. С обич и уважение:)))
цитирай
23. miaa - Благодаря ти Zalezat!
24.05.2010 19:58
Душата ми до сега е изпитвала само любов ..Така съм устроена:)))))
Така по- лесно преодолявам тревогите:)
цитирай
24. womanly - Честит празник, Миа!
24.05.2010 20:13
Красив стих, изпълнен с любов и нежност!
Поздрави!
цитирай
25. miaa - Честит празник и на теб, Слънчево ...
24.05.2010 20:56
Честит празник и на теб, Слънчево момиче:) С обич към теб!
цитирай
26. анонимен - ИСКАЩА,
24.05.2010 21:50
ВАЖНО Е НЕ САМО ДА ИСКАШ,
но и да получаваш!:)))))))))))))))))))))))))))))))))
нещастник.
цитирай
27. miaa - Към Анонимен 26 Ти искаш ли нещо от ...
24.05.2010 21:52
Към Анонимен 26 Ти искаш ли нещо от мен?
цитирай
28. анонимен - ВИНАГИ СЪМ ИСКАЛ ДА СПАЗВАШ
24.05.2010 22:02
Конституцията.
цитирай
29. анонимен - респективно-
24.05.2010 22:03
да не ми изпращаш твоите смотани бандитчета.
цитирай
30. miaa - Анонимен 29
24.05.2010 22:04
За да спазвам конституцията не ми давай преценки..И смяташ, че колкото повече ме обиждаш , аз ще се хващам "на въдицата"..Преди време е било възможно.
Сега вече не е актуално. Но има нещо, което ценя в теб..искреност и загриженост.Благодаря ти.
цитирай
31. gratcia - Грабни луната, Миа ! А тя нека ти носи ...
24.05.2010 22:31
Грабни луната, Миа ! А тя нека ти носи винаги много любов :))
цитирай
32. miaa - Благодаря ти, Gratcia! Радвам се, ...
24.05.2010 22:35
Благодаря ти, Gratcia! Радвам се, че се отби!
цитирай
33. cefulesteven - Който обича го може. Може да подари ...
24.05.2010 23:55
Който обича го може. Може да подари луната.

цитирай
34. miaa - Благодаря ти, Стеф! Който обича, ...
25.05.2010 00:04
Благодаря ти, Стеф! Който обича, може всичко:)
цитирай
35. haralanov - Здравей!
25.05.2010 09:46
Бъди здрава!
цитирай
36. estrellla - Поздравления!
25.05.2010 10:06
Толкова красиво е написано. И музиката, която си подбрала ме потопи в този красив, лунен свят!
цитирай
37. miaa - Здраве и за теб, Haralanov! Благ...
25.05.2010 10:14
Здраве и за теб,Haralanov! Благодаря ти за вниманието:)
цитирай
38. miaa - Благодаря, благодаря ти, Еstre...
25.05.2010 10:15
Благодаря, благодаря ти, Еstrellla! Радвам се, че ти хареса:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miaa
Категория: Тя и той
Прочетен: 2757176
Постинги: 695
Коментари: 11442
Гласове: 43239
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. М. Нютон" Пътят на душите"
2. "Страстни корени" - Сefulesteven
3. " Тя се дарява"-Сefulesteven
4. "Дрехата на триумфа"- Сefulesteven
5. " Чакалнята на бляновете"-Cefulesteven
6. " Опитвам се да опиша"-Cefulesteven
7. ИНТУИЦИЯТА : ПРОБИВ В ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ
8. " Градината на страстта" Cefulesteven
9. "Птиче в клетка"-Cefuiesteven
10. "Вяра"-Templar
11. БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ - 1 ЧАСТ Kasnaprolet9999
12. " Величието на думите...."Cefulesteven
13. БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ - 2 ЧАСТ -Късна Пролет
14. БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ - 3 ЧАСТ -Късна Пролет
15. Д-р Mайкъл Нютън - изследвания по въпросите за душите ( част 1 )
16. ГЛАВНИ СРОДНИ ДУШИ -НЕО НУЛА
17. Накратко за космическите вибрации ( енергии )-Нео Нула
18. ОРФЕЙ- ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СТАНА БОГ- Sparotok
19. ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛИ!...IKRA
20. Убиваш ме-Tryn
21. БЪЛГАРИТЕ И ТРАКИЙСКИЯ БОГ НА ЛЕЧЕНИЕТО -Sparotok
22. Жената -огледало...Cefulesteven
23. Обща Декларация на Човешките задължения-Ikra
24. Комбина-Петко Илиев
25. Псевдоморалистите-Cefulesteven
26. Непознатата -Cefulesteven
27. Лист подобен лодка и раковина- Cefuleteven
28. Монологът на отшелника
29. България
30. Цитати от книгата "Полубогиня" на Мартин Ралчевски